Important !

Viitorul , oameni sau roboti ?

Adevarul este ca incet-incet ne vor invada robotii . Compania Foxconn , cea care produce componente pentru Apple si nu numai – a anuntat in 2011 ca va inlocui o parte din angajati cu roboti . Pe langa asta , ei au in plan sa angajeze un milion de roboti care sa asambleze iPhone-uri in urmatorii ani . Desi in 2011 acesta sunt pusi in functiune 10.000 de roboti , in 2013 s-a ajuns la 300.000 .

Bineinteles , companiile care ar plati salariul a cateva mii , zeci de mii de angajati ar iesi in mare pierdere fata de cele care ar „angaja” roboti . Pe langa asta , robotii nu fac erori si nu vor pauza , nu vor la baie si nici nu au nevoie de mancare . Ei ar putea lucra non-stop .

Pare profitabil , insa ce vor mai face oamenii ? Unde vor munci un milion de oameni care acum sunt angajati la aceste firme si vor fi inlocuiti cu roboti ? Iar populatia lumii este in crestere .

Stiu , nu ai vrea sa te angajezi niciodata ca sudor in fabricile de genul care nu dau doi lei pe tine , dar daca acum avem roboti care stiu sa asambleze telefoane si tablete , ce vor sti sa faca in urmatorii ani ? Poate vor exista roboti-politisti , sau roboti-medici .

Dar este ceva ce le lipseste robotilor….

Ceva ce face ca oamenii sa fie castigatori in lupta Roboti vs Oameni .

Creativitatea .

Sunt 100% sigur ca nu vor exista roboti-compozitori , roboti-artisti , roboti-scriitori , roboti-fotografi , roboti-designeri sau roboti-frizeri .

Eu unul as prefera sa-mi cumpar un tricou desenat de tine (probabil personalizat) , omul creativ cu meseria de designer , decat sa-mi iau un tricou facut de un robot pe care l-ar mai putea cumpara oricine . Prefer sa te angajez pe tine sa-mi fotografiezi momentele de la nunta decat sa pun un robot care face poze la fel mereu .

Cred ca este timpul sa te intrebi daca meseria ta este un creativa . In mod normal ar trebui sa fie , daca meseria si pasiunea ta sunt aceleasi , insa multi oameni din ziua de azi care ar avea potential in anumite domenii prefera sa fie contabili sau vanzatori la magazin .

Daca nu ai o meserie creativa si faci totul matematic , s-ar putea ca in curand sa fii inlocuit de un „minunat” robot care este mai ieftin si se pricepe mai bine decat tine , plus ca nu are nevoie de concediu sau pauze .

Cred ca acum este cel mai bun moment in care ai putea sa-ti urmezi pasiunea . Sunt foarte sigur ca pasiunea ta este una creativa , iar daca nu incepi de pe acum sa o valorifici , in curand vei fi fortat sa o faci .

Singurii oameni care nu vor putea fi inlocuiti de roboti vor fi oamenii creativi . De ce sa nu fii unul dintre ei ?

Inca un motiv excelent pentru care sa fii creativ

Iti vei permite sa fii liber . Poate crezi ca si acum esti liber , insa este o iluzie . Ai dreptul sa faci orice iti doresti sau orice ti-ar place , insa nu poti , pentru ca (probabil) nu-ti permite statutul financiar .

Daca iti vei urma pasiunea vei deveni un antreprenor . Iar daca vei deveni antreprenor vei deschide multe usi si vei simti autorealizare , iubire si autorespect . Devenind antreprenor , o sa-ti iei viata in maini si o sa fii platit pentru rezultate , nu pentru numarul de ore petrecute la locul de munca .

Haide sa ne intoarcem putin in urma cu cateva mii de ani , sa vedem cum traiau oamenii atunci :

  • Mergeau la vanatoare pentru a face rost de hrana
  • Se reproduceau
  • Dormeau

Aceste 3 lucruri de baza . Probabil ca mai erau si altele , insa mai putin importante .Pe scurt , oamenii traiau precum animalele .

Astazi ce poti sa faci cu un salariu ?

  • Iti cumperi de mancare de la supermarket
  • Platesti o anumita suma pentru un spatiu in care sa locuiesti
  • Platesti apa , gaz , curent , internet , cablu TV .
  • Te ingrijesti . Cumperi haine , pasta de dinti , sampon , etc…

Si cam atat .

Acestea sunt toate lucrurile pe care ai vrea sa le faci in viata ? Eu cred ca nu . Ai vrea sa mergi pe yachturi cu prietenii , sa bei cel mai scump coniac , sa iesi in cel mai bun restaurant , sa faci boungee jumping , sa urci un munte si sa simti ca traiesti .

Toate acestea nu sunt posibile cu un salariu nici macar mediu . Dar ai o sansa , prin pasiunea ta , sa realizezi unele lucruri de care nici nu stiai ca esti capabil .

Ia-ma exemplu pe mine . Imi urmez pasiunea , imi place sa scriu , imi place sa discut si sa ajut oamenii , chiar daca am 14 ani si am fost judecat pentru asta . Am trait in 14 ani cat n-au trait altii in 40 . Acum lucrez la prima mea carte si fac parteneriate pentru a da tot ce am mai bun sa ajut oamenii .

Zilnic , scriu pana tarziu , insa ia ghici : imi place la nebunie ceea ce fac . Nu spun asta ca sa ma laud , spun asta ca sa demonstrez ca se poate sa traiesti din pasiunea ta , se poate sa te trezesti zilnic cu din ce in ce mai mult chef de viata si sa simti de acum incolo ca traiesti cu adevarat .

Si cea mai mare bucurie a mea ar fi atunci cand te voi vedea implinit pe toate planurile si cand vei fi tu in stadiul de a-i ajuta si pe altii .

Quaere et invenies

David Miron

About David

Imi plac foarte mult experientele noi , imi place sa invat ceva nou zi de zi , imi place sa simt ca progresez si ca , pe zi ce trece devin din ce in ce mai dezvoltat . Viata mea este mesajul meu catre lume . Ne auzim !

One comment

  1. Este un pas inainte in domeniul tehnologiei dar sa nu uitam cate persoane o sa ramana fara un loc de munca.

Leave a Reply

Your email address will not be published.